Accountmanager

Een Accountmanager is de tussenpersoon tussen klant en de organisatie waarvoor de Accountmanager werkt. De Accountmanager vertegenwoordigt een organisatie en wordt daarom ook wel vertegenwoordiger genoemd. Als Accountmanager ben je verantwoordelijk voor een aantal toegewezen klanten, ook wel accounts genoemd. Dit kunnen klanten zijn in een toegewezen regio / rayon. Hiernaast kan het zijn dat je op landelijke of internationaal niveau klanten beheert.

Accountmanagers zijn actief in alle mogelijk branches. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de Business to Consumer markt en de Business to Business markt. Waarbij een B2C accountmanager zich richt op de verkoop van diensten of producten aan de consument. De B2B accountmanager richt zich op de zakelijke markt.

Naast het verschil tussen de klanten waar je je op richt, is er een belangrijk onderscheid tussen de verkoop en beheer van diensten (arbeidsbemiddeling, verzekeringen en verhuisoplossingen) of producten die tastbaar zijn (facilitaire producten, fitness producten, gereedschappen).

Het takenpakket van een Accountmanager

Deze is vaak erg divers. Over het algemeen bestaat de functie van Accountmanager uit het beheren en uitbreiden van bestaande relaties en het aangaan en opbouwen van nieuwe relaties.

De Accountmanager die zich voornamelijk focust op het beheren en uitbreiden van bestaande relaties, wordt in vaktermen ook wel een ‘farmer’ genoemd. Anderzijds bestaat er de ‘hunter’ die zich voornamelijk ligt op het signaleren van kansen en het aangaan van nieuwe relaties. Vaak wordt er een procentuele verdeling gemaakt tussen het hunten en farmen.

Tenslotte dienst het onderscheid tussen de Accountmanager binnendienst en -buitendienst gemaakt te worden. De Accountmanager binnendienst, is zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk op kantoor te vinden. Anderzijds is de Accountmanager buitendienst veel onderweg en fysiek op bezoek bij de klant.

De functieladder

Accountmanager is een verzamelnaam voor diverse commerciële functies. Allereerst is er een vertegenwoordiger, deze is vaak regionaal actief en productverkoper. Een accountmanager beheert bestaande klanten, breidt deze uit en boort nieuwe relaties aan. Het verschil tussen een vertegenwoordiger en een Accountmanager zit hem vooral in het niveau waarop zij opereren. In alle commerciële functies zullen er wekelijks/maandelijks een minimaal aantal bezoeken moeten worden afgelegd.

Een Key Accountmanager is vaak verantwoordelijk voor de grote klanten die een bedrijf in haar beheer heeft. Deze klanten zijn vaak van strategisch belang en het doel van key accountmanagement is het opbouwen een evenwichtige lange-termijn relatie met de klant. Key accounts worden door organisaties benoemd op basis van vooraf vastgestelde selectiecriteria. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan: Organisatiegrootte, omzetpotentieel, branche, niveau van besluitvorming in de klantorganisatie.

Succesvolle Key Accountmanagers kunnen doorgroeien naar Sales Management functies. De Sales Manager geeft leiding aan een team met commerciële medewerkers en is verantwoordelijk voor de verkoop van producten en diensten van zijn/haar salesteam.. Een Sales manager is verantwoordelijk voor het maken van het verkoopplan waarin verkoopdoelen (‘targets’) vastgesteld worden. De Sales Manager controleert de realisatie van deze doelstellingen door middel van rapportages. De Sales Manager rapporteert zelf aan de directie.

Disclaimer; de criteria voor alle bovengenoemde begrippen verschillen per organisatie en branche, en worden ook door elkaar gebruikt.

Vacatures Accountmanager

AV is specialist in commerciële functies, zoals Accountmanager, Salesmanager of Commercieel Manager. De afgelopen 16 jaar hebben wij een waardevol netwerk opgebouwd. We volgen de ontwikkelingen binnen sales op de voet én beschikken over ervaring in commerciële (management)functies. We weten dus echt waarover we praten.

Vacatures accountmanager

Assessments Accountmanager

AV Testen & Assessments is niet zomaar een assessmentbureau, maar een specialist in commerciële functies. En dat merkt u direct aan onze kennis en werkwijze. Wij zijn toegankelijk en concreet. AV is kritisch, maar altijd opbouwend. Al onze adviseurs, acteurs en psychologen hebben kennis van sales.

Assessments accountmanager

Trainingen accountmanager

De kwaliteit van uw salesteam is de komende jaren bepalend voor het succes van uw organisatie. Een optimaal presterend salesteam ontstaat door de beste mensen in dienst te nemen en uw medewerkers te ontwikkelen. Het ontwikkelen van medewerkers leidt tot meer gelukkige medewerkers, meer energie en spectaculaire resultaten. AV helpt u hierbij.

Trainingen accountmanager